Wanneer het lichaam niet ‘normaal’ op bepaalde voedingsmiddelen reageert (of kan reageren), kunnen er heel diverse klachten ontstaan. Deze klachten kunnen overal in het lichaam optreden en kunnen heel divers zijn. De klachten kunnen direct optreden, maar ook pas een paar uur of dagen nadat je het gegeten hebt.
De termen voedingsallergieën en voedingsintoleranties worden nog wel eens door elkaar heen gebruikt.
Voedingsintoleranties
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een voedingsintolerantie:
een tekort aan een transporteiwit (b.v. fructose-intolerantie)
een tekort aan een bepaald enzym (b.v. lactose-intolerantie, histamine-intolerantie)
stoffen die normaal in voeding aanwezig zijn (b.v. ook histamine)
stoffen die toegevoegd worden aan voeding (b.v. geur-, kleur-, smaakstoffen).
Voedingsallergieën
Een voedingsallergie is een reactie van je immuunsysteem, waarbij het antistoffen produceert tegen een voedingsmiddel dat normaal gesproken niet nodig is.
Er zijn in dit opzicht 2 soorten antistoffen die voedingsallergie-symptomen veroorzaken;
IgE
IgG
IgE
IgE zorgt over het algemeen voor heftige, direct herkenbare klachten die binnen een paar uur na inname optreden, zoals huiduitslag, jeuk, zwelling, ademhalingsproblemen en maag-/darmklachten.
IgG
Bij een IgG-reactie gaat het anders:
symptomen treden vaak pas op uren of zelfs dagen nadat het voedingsmiddel is gegeten
klachten zijn ook vaak milder.
Hierdoor zijn ze moeilijk direct te linken aan een voedingsmiddel en is bloedonderzoek aan te raden om de IgG-voedingsallergieën te bepalen. Via een voedingsdagboek zijn deze allergieën nagenoeg niet te achterhalen.
De uitslag laat vaak zien dat voedingsmiddelen waarvan je het zelf niet verwacht, juist de klachten veroorzaken. Daarom is het zo waardevol om dit bloedonderzoek te laten doen.
Een IgG-voedingsallergie worden ook ‘vertraagde voedingsallergie’ of ‘voedingsallergie type 3’ genoemd.