Waar gezondheid begint

Word gezonder
Versterk je weerstand
Kom op gezond gewicht
Met de juiste voeding(stoffen)

Voedings-allergieën en -intoleranties

Wanneer het lichaam niet ‘normaal’ op bepaalde voedingsmiddelen reageert (of kan reageren), kunnen er heel diverse klachten ontstaan. Deze klachten kunnen overal in het lichaam optreden en kunnen heel divers zijn. De klachten kunnen direct optreden, maar ook pas een paar uur of dagen nadat je het gegeten hebt.

De termen voedingsallergieën en voedingsintoleranties worden nog wel eens door elkaar heen gebruikt. 

Voedingsintoleranties

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een voedingsintolerantie:

  • een tekort aan een transporteiwit (b.v. fructose-intolerantie)

  • een tekort aan een bepaald enzym (b.v. lactose-intolerantie, histamine-intolerantie)

  • stoffen die normaal in voeding aanwezig zijn (b.v. ook histamine)

  • stoffen die toegevoegd worden aan voeding (b.v. geur-, kleur-, smaakstoffen).

Voedingsallergieën

Een voedingsallergie is een reactie van je immuunsysteem, waarbij het antistoffen produceert tegen een voedingsmiddel dat normaal gesproken niet nodig is.

Er zijn in dit opzicht 2 soorten antistoffen die voedingsallergie-symptomen veroorzaken;

  • IgE

  • IgG

IgE

IgE zorgt over het algemeen voor heftige, direct herkenbare klachten die binnen een paar uur na inname optreden, zoals huiduitslag, jeuk, zwelling, ademhalingsproblemen en maag-/darmklachten.

IgG

Bij een IgG-reactie gaat het anders:

  • symptomen treden vaak pas op uren of zelfs dagen nadat het voedingsmiddel is gegeten

  • klachten zijn ook vaak milder.

Hierdoor zijn ze moeilijk direct te linken aan een voedingsmiddel en is bloedonderzoek aan te raden om de IgG-voedingsallergieën te bepalen. Via een voedingsdagboek zijn deze allergieën nagenoeg niet te achterhalen.

De uitslag laat vaak zien dat voedingsmiddelen waarvan je het zelf niet verwacht, juist de klachten veroorzaken. Daarom is het zo waardevol om dit bloedonderzoek te laten doen.

Een IgG-voedingsallergie worden ook  ‘vertraagde voedingsallergie’ of ‘voedingsallergie type 3’ genoemd.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste blogs, recepten en challenges

Volg ons op

Ook interessant:

Detoxen: waarom wel of niet doen?

Detoxen, de beloften zijn groot; beter in je vel, fitter, mooiere huid, betere ontlasting, betere slaap, betere stemmingen, beter gewicht, meer energie, etc. Klopt dit allemaal? En nog belangrijker; gaat dit

Lees verder »

Beter geheugen door beweging?

Over het algemeen is het bekend dat beweging belangrijk is voor onze gezondheid. Naast dat beweging ervoor zorgt dat we ons beter in onze vel zitten en we een betere

Lees verder »

Eieren: Gevaarlijk voor je hart?

Vroeger wisten ze al dat cholesterol in eieren uit eierdooiers kwamen. Een grote hoeveelheid cholesterol (LDL) zou het risico op hart- en vaatziekten kunnen vergrootten. Daarom vermeden ze vroeger de

Lees verder »
ba14bb05dd01fbaed88657e8f3c9c6465120f851

Doe gratis mee met de community