Waar gezondheid begint

Word gezonder
Versterk je weerstand
Kom op gezond gewicht
Met de juiste voeding(stoffen)

Vitamine D: alleen zonlicht voldoende?

Is zonlicht alleen voldoende om vitamine D uit te halen?

Onderzoek wijst uit dat dat vaak niet zo is. Maar hoeveel vitamine D heb je nodig en waarom? Hoeveel maak je aan? En hoeveel is handig om aan te vullen?

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij gezond blijven. Vaak weten mensen wel dat vitamine D een belangrijke rol speelt voor bijvoorbeeld onze botten, maar vitamine D heeft ook impact op veel andere delen van ons lichaam.

De bekendste vormen zijn vitamine D2 en vitamine D3, waarbij de vorm D3 veel beter opgenomen wordt door het lichaam en effectiever is om de spiegel van vitamine D in je lichaam te verhogen.

Bronnen van vitamine D

We kunnen vitamine D binnen krijgen door zonlicht en voeding.
Wanneer je dicht bij de evenaar woont, heb je dagelijks veel zonlicht op je huid, waardoor je lichaam voldoende vitamine D aan kan maken. Woon je in Nederland, dan moet je veel moeite doen om genoeg zonlicht op je huid te krijgen om vitamine D aan te maken en dit is niet het hele jaar door mogelijk. Eigenlijk is het (bijna) onmogelijk om voor elkaar te krijgen.

Voeding zoals vette vis en eieren zijn rijk aan vitamine D. Lang is geadviseerd dat eieren slecht zouden zijn voor je cholesterolgehalte. Gelukkig is dit inmiddels achterhaald, maar de meeste mensen blijven helaas toch weinig eieren eten. En dat terwijl eieren vol goede voedingsstoffen zitten. Vette vis is ook een goede bron van vitamine D, maar wil je hiermee voldoende vitamine D binnen krijgen, dan zou je dit bijna elke dag moeten eten. In Nederland wordt er steeds minder vis gegeten, vaak halen mensen al niet eens meer één keer per week.

Vitamine D-waarden

De minimale referentiewaarde bij bloedonderzoek is 50 nmol/l; dit heb je nodig om überhaupt te kunnen functioneren.
Maar, wil je een goede gezondheid hebben, een sterke afweer en krachtige botten, dan is een waarde van 80 nmol/l toch zeker nodig!

De gevolgen van een tekort aan vitamine D zijn onder andere:
– lage weerstand
– vermoeidheid
– lage rugpijn
– neerslachtig gevoel
– botontkalking

Ook wordt in steeds meer onderzoeken een verband gelegd tussen vitamine D-tekort en een vergrote kans op auto-immuunziekten, kanker, hart- en vaatziektes en diabetes.

Heb je twijfels? Deze zelftest controleert de hoeveelheid vitamine D3 in je bloed, gemakkelijk en betrouwbaar!

Vitamine D en medicatie

Ook medicatie kan een negatief effect hebben op de vitamine D-spiegel, denk hierbij o.a. aan maagzuurremmers, laxeermiddelen, anti-epileptica en corticosteroïden. Gebruik je deze medicatie langdurig, laat dan je vitamine D checken.

Aanvullen van vitamine D

Zoals je hierboven kunt lezen is voeding en zonlicht in Nederland over het algemeen niet voldoende om aan de juiste hoeveelheid vitamine D te komen. Voor de meeste mensen is het daarom juist heel verstandig om extra vitamine D te nemen in de vorm van een supplement. Zeker bij zwangerschap, jonge kinderen en ouderen is dit aan te raden. Dit is een greep uit een aantal mooie vormen van vitamine D. De Gezondheidsraad heeft de volgende veilige grenzen gesteld voor vitamine D inname:

0-4 jaar: 25 mcg
4-11 jaar: 50 mcg
Volwassenen: 100 mcg

Wetenschappelijk onderzoek laat steeds meer zien dat voldoende vitamine D van belang is bij het voorkomen van ziekte.

Het is dan ook belangrijk om te blijven investeren in de gezondheid van ons lichaam en te zorgen dat we voldoende vitamine D binnen krijgen en dit in iedere levensfase!

– redactie Mandy Mooijweer

Bronnen:
Muskiet FA et al. Vitamine D: waar liggen de grenzen van deficiëntie, adequate status en toxiciteit? Ned Tijdschr Klin Chem Labgeneesk 2007; 32: 150-158.

van Dam RM et al. Potentially modifiable determinants of vitamin D status in an older population in the Netherlands: the Hoorn Study. Am J Clin Nutr. 2007;85(3):755-61.

Institute of Medicine, Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D. Washington, DC: National Academy Press, 2010.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste blogs, recepten en challenges

Volg ons op

Ook interessant:

Detoxen: waarom wel of niet doen?

Detoxen, de beloften zijn groot; beter in je vel, fitter, mooiere huid, betere ontlasting, betere slaap, betere stemmingen, beter gewicht, meer energie, etc. Klopt dit allemaal? En nog belangrijker; gaat dit

Lees verder »

Beter geheugen door beweging?

Over het algemeen is het bekend dat beweging belangrijk is voor onze gezondheid. Naast dat beweging ervoor zorgt dat we ons beter in onze vel zitten en we een betere

Lees verder »

Eieren: Gevaarlijk voor je hart?

Vroeger wisten ze al dat cholesterol in eieren uit eierdooiers kwamen. Een grote hoeveelheid cholesterol (LDL) zou het risico op hart- en vaatziekten kunnen vergrootten. Daarom vermeden ze vroeger de

Lees verder »
ba14bb05dd01fbaed88657e8f3c9c6465120f851

Doe gratis mee met de community